7. ročník (2015)

Návrh sociálního bydlení Brno

Jakub Meloun

Hodnocení poroty

Porota oceňuje svobodný přístup. Odvážný návrh s originálním nápadem pochozí střechy je ovšem tvarově schematický a nerespektuje stávající zástavbu a dané území.

Na území areálu bývalé Firmy kras - haka a. S. jsem umístil modulární stavbu sociálního bydlení, která však na první zdání modulární není, protože je celá oblečená do sklo - kovového pláště. Brání tak částečně pohledům do interiéru bytů, ale umožňuje vstup slunečního světla a zevnitř je výhled ven nepotlačen.

Objekt je sestaven z buněk o rozměru 3,6/3,0/7,5 m. Kdy stěna při kontaktu s exteriérem je z PUR sendviče. Sestavení modulů vytváří celkem tři typy bytů, každý s alespoň jednou zastřešenou lodžií (šachovnicově rozmístěné při pohledu na fasádu).

Hmota bytového domu vychází z pozemku a jeho okolí. Reaguje na žádoucí pěší propojení na území. Na koncích se svažuje aby byl umožněn přístup na zelenou obytnou střechu (zahradu), ze které bude vytápění domu je zajištěno pomocí tepelného čerpadla s hlubinnými vrty (země/voda). Je zde také využito fotovoltaických článků. Zbytek území je řešen jako park s možností různých sportů.

Zpět ↑

Vypisovatel soutěže

Koma, generální partner

Partneři soutěže