1. ročník (2007)

MPS house_modular portable systém

Jan Durdík

MODULAR PORTABLE SYSTEM

MPS house je modulární jednotka učená jako obydlí pro volný čas, ale umožňuje i trvalé obývání. Základem návrhu, je kontejner o rozměrech 3x3x9metrů, který je snadno přemístitelný a kompaktní. Po transportu na místo určení však expanduje do okolního prostoru, prostřednictvím vysunutí částí jeho jednotlivých stěn. Dojde tak k rozrušení onoho kompaktního tvaru a stavba se otevře okolnímu světu.

V kompaktním stavu je tato jednotka zcela uzavřena bez jakýchkoli otvorů, prakticky jednolitý kovový kvádr, který bezpečně chrání svůj obsah jak proti vniknutí nežádoucích osob, tak i před nepříznivými vlivy počasí. Bezpečnost před zloději zvyšuje už jen fakt, že uzavřená jednotka nenabízí žádnou cestu dovnitř. Kromě panelu ve střední části, který  po vysunutí umožňuje vstup do objektu, jsou ostatní panely uzamčeny zevnitř. Vnější plášť jednotky je z plechu, umožňuje užití libovolných barevných kombinací i různou profilaci plechu samotného. Stěna jednotky je 20cm silná, vyplněná tepelnou izolací. V místě pohyblivých panelů je stěna ztenčena na 10cm. Rámová konstrukce je ocelová. Veškerá manipulace s panely je prováděna ručně. 

Po vysunutí jednotlivých stěn vzniknou v místě posunů okna a dveře.  Jednotlivé panely jsou 10cm silné, posouvají se po plášti v kolejnicích, vysunují se vždy do poloviny své délky pro zvýšení stability a únosnosti. Panel vstupní části se vysunuje i s podlahou, v ložnici je podlahový dílec sklápěcí, v uzavřeným stavu je otočen do vertikální polohy. Terasa na protějším konci se rovněž sklápí a je zavěšena na ocelových lanech. Stěna mezi terasou a obytnou částí je ze skleněných posuvných tabulí a umožňuje spojení obou prostorů v jeden.

Dispozice buňky díky navrženému prosvětlení ve stěnách a střeše umožňuje orientaci sever-jih ale také východ-západ. Vnitřní prostor je otevřený bez dveří s vymezenými zónami. Vstupní část s úložnými prostory a koupelnou odděluje obytnou plochu s kuchyňským koutem  a terasou od ložnice.

Jednotka není navržena jako zcela samostatná, napojení na vodovod i kanalizaci je nezbytné, stejně jako elektrická energie.

 

Zpět ↑

Vypisovatel soutěže

Koma, generální partner

Partneři soutěže